Náročnost: začátečník 🌱
Doba přípravy: 3 x 10 minut ⏳
Vybavení: forma na chléb, mísa na míchání těsta, stěrka nebo vařečka na míchání (nebo pokud máte, tak robot na míchání/hnětení těsta) 🍞🥄
Koupit dnes kvalitní žitný kváskový chléb z opravdového kvásku je docela oříšek 🌰. V supermarketech a většině velkých pekáren je vůbec nehledejte. Tam bohužel narazíte na pečivo, které s kvalitou nemá příliš společného a opravdový kvásek s ním nepřišel do styku. Naštěstí již lze objevit malé, řemeslné pekárny, které s kváskem pracují a umí vykouzlit úplné poklady. Nicméně, tyto pekárny jsou vzácné a cena takového chleba může být docela vysoká.
Kváskový chléb miluji ❤, ale kupovat jej dvakrát týdně není příliš udržitelné, ani pro mě. A tak jsem se inspirovala skvělým receptem od jedné z mých mentorek na IFMV v Praze, Žanety Kremsa, která na svém blogu nabízí recept na úplně základní žitný chléb z kvásku, který díky dlouhému kvašení obsahuje jen velmi malé množství lepku. Recept jsem si vyladila o lněná semínka, aby mi chutnal ještě více, a dnes se s vámi o něj podělím. 📝
Ingredience:
Žitný kvásek (asi 150 g, vlastní nebo získaný)
200g + 200g + 100g žitné mouky (celozrnná nebo chlebová, kupuji přímo z mlýna nebo od značky Probio)
500ml vody
15 g oblíbené soli
25-30 g drcených lněných semínek
chia, slunečnicová, dýňová semínka a další semínka dle chuti :) - nemusí být
Oblíbené koření na chleba (například 2 lžíce kmínu nebo chlebové koření od Sonnentor - obsahuje anýz)
Postup:
Přidávám i orientační časy, ve kterých s těstem pracuji já, abyste mohli vidět, že nemusíte striktně dodržovat časy kvašení. Hodně záleží, jaký ten den mám program a kdy se vrátím domů.
1. den večer (zadělávám mezi 18.-20.h):
Smíchejte 150 g kvásku, 200 g mouky a 200 ml vody. Vytvořte těsto, přikryjte utěrkou a nechte kynout přes noc, ideálně 8-12 hodin. 🌙
2. den ráno (mezi 7:00-10:00):
Odeberte 150 g rozkvasu do skleničky a uložte do ledničky ❄️ pro další použití.
Do zbytku těsta přidejte 200 g mouky, 200 ml vody, sůl, lněné semínka a koření. Promíchejte, přikryjte a nechte kynout 4-8 hodin, podle vašeho časového rozvrhu 🕓.
2. den odpoledne (13:00 - 18:00 - zde jak mi to časově vyjde když nejsem doma):
Přimíchejte dalších 100 g mouky a 100 ml vody.
Promíchejte těsto a vlijte do formy. Umístěte na temné místo, přikryjte tak, aby se utěrka nedotýkala těsta, a nechte kynout asi 2 hodiny, dokud se objem těsta nezvýší o alespoň třetinu⏲️.
2. den večer (17:00-20:00):
Rozpalte troubu na 250°C🔥
Vložte formu s chlebem do trouby. Po 5 minutách snižte teplotu na 230°C a pečte asi 40 minut, dokud chléb nezhnědne. Podle preferencí upravte dobu pečení pro světlejší nebo tmavší kůrku👩🍳
Jednou se mi stalo, že jsem chleba dokonce zapomněla dát večer péct, a tak jsem si kynutí těsta protáhla ještě o další noc. Těsto, už nalité ve formě na chleba, jsem dala do ledničky (velmi to zpomalí proces kynutí), a když ráno nebylo těsto slehlé, šoupla jsem formu s těstem do trouby ráno a za 45 minut byl na stole horký, čerstvý chlebík ❤. Pokud by bylo ráno těsto slehlé, lze do něj zamíchat ještě dalších 100 g mouky a 100 ml vody a nechat znovu nakynout. Pečení by pak bylo kolem oběda :). Ideální je, pokud do těsta mouku přimícháte už večer. Tím zajistíte, že kvásek bude mít stále co "žrát" a do rána vám těsto neslehne :).
Uchování:
Chléb uchovávejte zabalený v bavlněné utěrce nebo voskovém papíru. V plastovém sáčku by se kůrka změkla🍞💼
Až recept vyzkoušíte, dejte mi vědět jak vám chutnal do komentáře, nebo mi napište :)
Comments